Semineele clasice, pe lemn sunt cele mai pretentioase. In cazul in care ati optat pentru acest tip de semineu va trebuie sa acordati o mare atentie cosului de fum – care se recomanda a fi “inspectat” de un cosar la inceputul sezonului rece, pentru indepartarea funinginii si cuiburilor de pasari depuse in timp -, cenusarului – curatarea sertarului pentru a permite o buna circulatie a aerului -, si combustibilului utilizat – lemn din esente sarace in rasini si cu procent redus de umiditate, in caz contrar existand pericolul degajarii insufiente de caldura, in combinatie cu vapori de gudron si apa care imbacsesc semineul.
Semineele pe combustibil gazos au avantajul lipsei depunerilor de funingine si de cenusa, ceea ce faciliteaza intretinerea lor in timp. Este suficient un control periodic din partea persoanelor avizate – de preferinta chiar producatorul sau firma furnizoare, majoritatea asigurand si servicii de acest tip – in vederea verificarii racordurilor si reglajelor pentru o functionare in perfecta stare.
Semineele electrice necesita intradevar lucrari minime de curatire si intretinere, fiind recomandata o verificarea anuala a reglajelor si treptelor de temperatura.
Placerea de a recupera traditia, de a crea o atmosfera calda si primitoare face ca semineele sa ocupe din ce in ce mai mult un loc fundamental in spatiul interior, transformandu-se intr- un simbol al convivialitatii, al caminului. Indiferent de forma, materialele si tehnologiile conforme stilurilor sau perioadelor de-a lungul timpului, semineele radiaza subtil nu numai caldura ci si sentimentul de confort si relaxare care aduna familia impreuna, ca in jurul vetrei de demult… in inima casei.