Intreținerea și curățarea coșurilor de fum

Coșul de fum și rolul lui

Coșul de fum sau hornul este un sistem de evacuare a gazelor arse produse în urma procedeului de ardere.

Pentru ca evacuarea gazelor arse să fie eficientă, și durabilitatea coșului de fum să fie mare, este nevoie ca sistemul de coș de fum să îndeplinească anumite condiții:

Să ofere tirajul necesar arderii combustibilului, altfel fumul produs în urma arderii nu va fi evacuat ci refulat în încăperea unde se află focarul, cu posibilitatea de a produce pagube materiale sau chiar intoxicare;
In cazul formării condensului, materialul coșului să nu absoarbă condensul ci să-l elimine din coșul de fum printr-un orificiu situat la baza coșului, deoarece acesta conține acizi care distrug atât peretele coșului de fum cât și alte obiecte situate în imediata apropiere a coșului;
Procesul de condensare este inevitabil, însă reducerea cantității de condens format este realizabilă prin metoda de izolare a coșului de fum, astfel coșul de fum se menține la o temperatură mai apropiată gazului care se emană și ca urmare fumul emanat sub formă de gaz nu se va transforma în formă vapori.

Intreținerea și curățarea coșului de fum

Pentru o funcționare bună orice obiect mobil sau imobil trebuie întreținut. Nu este excepție nici în cazul coșului de fum. Se recomandă verificarea și după necesități curățarea coșului de fum de două ori pe an: la inceputul și la sfârșitul sezonului rece,de preferat primăvara.
Coșurile de fum sunt afectate atât de agenți externi, cât și de agenți interni. În primul rând acestea sunt afectate de condensul acid, foarte coroziv, rezultat în urma arderii gazelor (cărămizile afectate se pot desprinde), de șocurile termice (mai ales în sezonul rece), de construcția neprofesionistă și neconformă, de păsările care își fac cuib în coșul de fum sau alte animale care pot rămâne blocate pe acesta.

Coșul de fum se poate curăța exclusiv de un coșar autorizat și nu de un meșter amator. Acesta va veni la fața locului și va stabili un diagnostic in urma inspectării coșului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *